It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Elfde plaats bij finale op de Snitsermar

Elfde plaats bij finale op de Snitsermar

Jeroen Pietersma en zijn bemanning sloten de laatste wedstrijd van dit SKS-kampioenschap af met een elfde plaats. Het leverde een veertiende notering in het eindklassement op, een plaats waarvoor het team voorafgaand aan dit kampioenschap niet had getekend. Het werd daardoor niet de titelstrijd van It Skûtsje fan Drachten. Men zal op meer hebben gerekend en gehoopt. De evaluatie van deze afgelopen elf wedstrijden zal naar voren moeten brengen waar de schoen heeft gewrongen. Het is van afstand natuurlijk moeilijk aan te geven, maar er zullen zaken niet zijn gegaan zoals men had uitgedacht. De ware redenen zullen aan het licht komen en de conclusies daaraan verbonden ook. Een schone taak voor de schipper en het bestuur om tot een aanvaardbare oplossing te komen gericht op een beter resultaat in het kampioenschap van 2025.

Op zich was de start op de Snitsermar best goed. Onderaan de startlijn bij de pin leek de Twee Gebroeders op een mooie positie de eerste boei te gaan ronden. Een lange bakboordslag vlak langs het starteiland, daarmee probeerde Jeroen de concurrentie te snel af te zijn. Maar of het nou net de snelheid van It Skûtsje fan Drachten was, het gevolg was dat Jeroen net achter de concurrentie moest aansluiten. Ondanks de mooie start helaas als laatste bij de eerste boei. Pieter Meeter (Akkrum), die een van zijn mindere kampioenschappen zeilde, lag net voor de mannen van de Twee Gebroeders. Maar als laatste eindigen tijdens de finalewedstrijd wilden de mannen van It Skûtsje fan Drachten koste wat het kost voorkomen. Aanvallen in de zandloperroute met twee kruisrakken luidde het devies. En hoe! Akkrum werd al spoedig naar de laatste positie verwezen. In het laatste kruisrak op weg naar de finish werd Sieberen van Terwisga in een enerverend duel ingehaald. Als twaalfde gleed Jeroen Pietersma met zijn team over de finishlijn. Albert Visser (Lemmer), die een protest verloor van Willem Zwaga (Leeuwarden), werd in de einduitslag naar de veertiende plaats verwezen zodat ons team nog een plaatsje steeg en als elfde eindigde.

De kopgroep maakte er tijdens de finale om de podiumplaatsen nog een fantastische strijd van. Douwe Visser (Grou) kroonde zich gisteren al als SKS-kampioen 2024. Maar wie zou tweede of derde worden? De kanshebbers zochten elkaar na de start meteen al op in de voorhoede. Albert Visser (Lemmer), Jappie Visser (Sneek), Willem Zwaga (Leeuwarden) en Sytze Brouwer (Heerenveen). Hoe krijg je het voor elkaar! Ze streden voor wat ze waard waren, continu stuivertje wisselend van positie, en elke route leek een van de kemphanen aan het langste eind te trekken. En toch bleek één moment de scherprechter te zijn. Albert Visser maakte door tactisch zeilen van Willem Zwaga een cruciale fout. De schipper uit Lemmer draaide in een klassieke bakboord-stuurboordsituatie te laat op Willem Zwaga. Laatstgenoemde tekende protest aan, zijn ultieme mogelijkheid om Albert uit de top drie van het klassement te duwen ten gunste van zichzelf. Na de wedstrijd stelde de jury Willem in het gelijk en waren de druiven zuur voor afscheidnemend schipper Albert Visser, die hierdoor vierde werd in het eindklassement. Sytze Brouwer stelde met de tweede plaats op de Snitsermar zijn tweede plaats in de eindrangschikking veilig.

Dat was het dan. Het kampioenschap 2024 zit erop. Wat hebben we weer genoten van elf prachtige wedstrijden tussen de veertien van Fryslân, met een meer dan terechte kampioen. Ik heb mijn best gedaan om jullie elke dag middels verslagen en foto's op de hoogte te houden en dat met veel genoegen en plezier gedaan.

UITSLAG SNEEK: 1. Leeuwarden, 2. Heerenveen, 3. Joure, 4. Grou, 5. Stavoren, 6. Sneek, 7. Langweer, 8. Huizum, 9. Halve Maen, 10. Woudsend, 11. DRACHTEN, 12. Earnewâld, 13. Akkrum, 14. Lemmer.

EINDKLASSEMENT: 1. Grou 30,8 pt, 2. Heerenveen 38,9 pt, 3. Leeuwarden 41,7 pt, 4. Lemmer 47,7 pt, 5. Sneek 50,8 pt.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Steun It Skûtsje fan Drachten bij Rabo ClubSupport!

Elfde plaats bij finale op de Snitsermar

Tiende race dit kampioenschap levert Jeroen Pietersma veerti...

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Steun It Skûtsje
fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

Button