It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Tiende race dit kampioenschap levert Jeroen Pietersma veertien punten op

Tiende race dit kampioenschap levert Jeroen Pietersma veertien punten op

Het mocht helaas niet zo zijn. We hoopten met z'n allen de supporters, donateurs en alle fans van It Skûtsje fan Drachten op een mooi dagsucces tijdens wedstrijd nummer twee in de Lemster Baai te trakteren. En toch leek het na de start van deze schitterende zeilwedstrijd, bij een heerlijke wind kracht vier tot vijf, dat Jeroen en zijn team wel degelijk een rol van betekenis zouden gaan spelen. Rond de zesde positie passeerden de mannen de eerste boei. En wat hebben ze gedurende de wedstrijd fantastische duels uitgevochten met Rinus de Jong (Joure), Albert Visser (Lemmer) en Jappie Visser (Sneek). Als een scherp mes door de boter sneed de Twee Gebroeders door de golven. Vloot houdend, en wat zal het team daar genoegen aan hebben beleefd. Maar wat was het zwaar voor schippers en bemanningen om bij deze harde wind de skûtsjes overeind en op koers te houden. Steeds koos Jeroen voor een aanvallende koers in de twee kruisrakken in de zandloperbaan die de Lemster commissie in de baai van Lemmer had uitgelegd. En een van de aanvallen, was het een inschattingsfout van onze schipper, werd voor hem fataal wat betreft de daguitslag. In een bakboord stuurboord situatie, voor de niet-kenner: bakboord heeft altijd voorrang, met Willem Zwaga (Leeuwarden) draaide Jeroen net iets te laat. Willem tekende protest aan en zette dit ook door. De jury gaf na afloop van deze enerverende race de kapitein van het Ljouwerter Skûtsje gelijk. Veertien punten rijker verliet Jeroen Pietersma Lemmer. Zeil je een mooie race, ben je competitief, word je zesde en sta je uiteindelijk in de einduitslag onderaan met veertien punten. Het was toch niet de dag van Drachten, bleek na afloop. Onze dorpsgenoten van de Halve Maen voeren onder het roer van Sieberen van Terwisga (Eernewoude). Het verloren protest leverde schipper Lodewijk Meeter veertien punten op.

Het werd een prachtige dag voor Johannes Meeter (Huizum). Hij zeilde vanaf de koppositie een voortreffelijke wedstrijd, op de hielen gezeten door Sytze Brouwer (Heerenveen). Johannes werd als eerste "afgeschoten" en behaalde zijn eerste overwinning in een SKS-wedstrijd. Na de wedstrijd van morgen neemt deze schipper afscheid en deze zege staat toch maar mooi op zijn palmares. Het was trouwens ook al tien jaar geleden dat Huizum voor het laatst een wedstrijd had gewonnen. Dus het bier zal na afloop heerlijk gesmaakt hebben. Douwe Visser (Grou) werd zevende en door dit resultaat is hij in het klassement niet meer in te halen. Hij is de meer dan terechte SKS-kampioen 2024. Zijn achtste titel, en hij komt hiermee in de buurt van zijn legendarische neef Douwe Visser (Sneek), die in zijn loopbaan negen SKS-titels bij elkaar zeilde.

UITSLAG LEMMER: 1. Huizum, 2. Heerenveen, 3. Stavoren, 4. Joure, 5. Sneek, 6. Lemmer, 7. Grou, 8. Langweer, 9. Leeuwarden, 10. Eernewoude, 11. Akkrum, 12. Woudsend. DRACHTEN en de Halve Maen veertien punten.

KLASSEMENT TOP VIJF: 1. en kampioen SKS 2024 Grou 26,8 pt, 2. Heerenveen 36,9 pt, 3. Lemmer 38,7 pt, 4. Leeuwarden 41,2 pt, 5. Sneek 44,8 pt. Drachten 14e met 101 punten.

Het wedstrijdverslag en de foto's van de finale vrijdag op de Snitsermar zullen i.v.m de huldiging 's avonds op het Starteiland op zaterdag worden geplaatst.

Auteur: Wiep Wierda

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Steun It Skûtsje fan Drachten bij Rabo ClubSupport!

Elfde plaats bij finale op de Snitsermar

Tiende race dit kampioenschap levert Jeroen Pietersma veerti...

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Steun It Skûtsje
fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

Button