It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Volop gestreden voor achtste plaats bij Stavoren

Volop gestreden voor achtste plaats bij Stavoren

Jeroen Pietersma en zijn team hebben zich vanmiddag op een kalm IJsselmeer bij Stavoren teruggevochten vanuit een mindere start naar een achtste positie. Waar de start de afgelopen week absoluut geen probleem was lukte deze vanmiddag wat minder. Tel daarbij op een bakboord-stuurboord situatie met een concurrerend skûtsje waarbij Jeroen fout zat. Hij herstelde deze meteen door een strafrondje te draaien. Hierdoor verloor hij toch meteen vele meters en met de kalme bries die over het IJsselmeer woei duurde het toch even voor het schip weer op snelheid richting eerste boei afkoerste. Als dertiende kon het team beginnen aan een bijkans onmogelijke opdracht om een positief resultaat te behalen.

En de wind was ook nog eens instabiel en veranderde gedurende de race regelmatig van richting waardoor een vooruit bedachte koers lastig was in te schatten. Daarom was het geweldig te zien dat het team van het Drachtster Skûtsje elke route, wederom de veelbesproken “gate” baan, winst wist te boeken. In de derde route was Jeroen reeds opgeschoven naar de tiende plaats.

De vele duizenden toeschouwers op de natuurlijke tribune bij Stavoren zagen Jeroen Pietersma na deze lastige wedstrijd finishen op een achtste plaats. Van dertien naar acht bij deze wisselende omstandigheden; voorwaar een prestatie van formaat. De broer van Jeroen, Gerhard Pietersma (Eernewoude) deed verrassend het omgekeerde. Hij rondde de eerste boei als vierde om uiteindelijk af te zakken naar positie tien.

De strijd om de winst leek een appeltje eitje voor Jappie Visser (Sneek). Bijna de hele race voer hij aan de leiding. Tot aan het laatste rak richting finish. Harmen Brouwer (Langweer) naderde Sneek met rasse schreden. Middels een tactische zet bij de op een na laatste boeironding wist hij de snekers de loef af te steken. Harmen finishte als eerste en boekte hiermee zijn tweede overwinning dit kampioenschap.

De strijd om de titel blijft heerlijk spannend. Albert Visser (Lemmer) startte beroerd en leek een goede klassering vanmiddag in rook te zien opgaan. Net als Jeroen knokte Albert zich terug in de race en eindigde als vierde net voor zijn directe concurrent Douwe Visser (Grou).

Zo geven de heren elkaar geen meter toe en blijven ze vlak bij elkaar liggend het klassement aanvoeren. Albert leidt met 16 punten voor Douwe die 17,7 punten heeft. Nummer drie staat nu Jappie Visser, hij heeft 29 punten. Drie Vissers die het klassement aanvoeren…

Doordat de directe concurrentie van Jeroen Pietersma zich ook niet van hun beste kant laat zien en door de keurige achtste plaats van Jeroen bij Stavoren stijgt hij twee plaatsen in het klassement. Hij staat nu achtste met 46 punten. De haring en het bier zullen in de sluis van Stavoren prima hebben gesmaakt. Dit onder ogen van veel toeschouwers die het schutten van de veertien skûtsjes van de S.K.S. altijd een indrukwekkend mooie gebeurtenis vinden.

UITSLAG STAVOREN: 1. Langweer, 2. Sneek, 3. Leeuwarden, 4. Lemmer, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. Heerenveen, 8. DRACHTEN, 9. Stavoren, 10. Eernewoude, 11. Halve Maen, 12. Huizum, 13. Woudsend, 14. Joure.

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

Meer nieuws op onze socials

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

De Twee Gebroeders is een bijzonder schip binnen de prachtige vloot van de SKS-skûtsjes. Het is ook het schip dat het langst meezeilt van allemaal.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

Button